E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Relationships between color perception of the dress and functional, postural lateral preferences, some morphogenetic traits and chewing side preference [Van Med J]
Van Med J. 2017; 24(4): 333-339 | DOI: 10.5505/vtd.2017.08760

Relationships between color perception of the dress and functional, postural lateral preferences, some morphogenetic traits and chewing side preference

Ozlem Ergul Erkec1, Nese Colcimen2, Sıddık Keskin3
1Department Of Physiology, Faculty Of Medicine, Yuzuncu Yil University, Van, Turkey.
2Department of Histology and Embryology, Faculty of Medicine, Yuzuncu Yil University, Van, Turkey.
3Department of Biostatistics, Faculty of Medicine, Yuzuncu Yil University, Van, Turkey.

INTRODUCTION: The aim of this study is to investigate the relationship between the color perception of the dress and functional, postural lateral preferences of some morphometric traits and chewing side preference.
METHODS: Information on color perception of the dress, handedness, footedness, eyedness, earedness, hand clasping, arm folding, hand clapping, leg crossing, earlobe attachment, tongue rolling, blood group and chewing side was collected from 240 individuals.
RESULTS: 18.3 % of participants described the dress as blue-black, 40.4 % as white-gold, 5.4 % as blue-brown, 20.8 % as switch and 15.0% as something else. No differences in gender, handedness, footedness, earedness, eyedness, hand clasping, hand clapping, leg crossing, earlobe attachment and preferred chewing side were found for the color perception of the dress. There was a significant relationship between groups in arm folding and tongue rolling ability. There was also a significant relationship between arm folding and eyedness. We found a switch from blue-brown, blue-black, white-gold or something else colors initially to blue-brown, blue-black, white-gold or something else colors in switch group.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Since there was little information about relationship between laterality and the dress color, this study was conducted and a significant relationship between these two subjects is reported for the first time in the present study in our knowledge.

Keywords: Arm folding, handedness, laterality, the dress, tongue rolling

Elbisenin Renk Algısı ile Fonksiyonal, Postural Lateral Tercihler, Bazı Morfogenetik Özellikler ve Çiğneme Tarafı Tercihi Arasındaki İlişkiler

Ozlem Ergul Erkec1, Nese Colcimen2, Sıddık Keskin3
1Yüzüncü Yıl Üniveritesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji AD Van, Türkiye.
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Histoloji AD Van, Türkiye.
3Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik AD. Van, Turkey.

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı elbisenin renk algısı ile fonksiyonel, postural lateral tercihler, bazı morfogenetik özellikler ve çiğneme tarafı tercihleri arasındaki ilişkileri tespit etmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Elbisenin renk algısı ile el tercihi, ayak tercihi, göz tercihi, kulak tercihi, el parmaklarını birbirine geçirme, kol kavuşturma, el çırpma, bacak bacak üstüne atma, kulak memesi yapışıklığı, dil kıvırma, kan grubu ve çiğneme tarafı tercihi hakkındaki bilgiler 240, kişiden toplandı.
BULGULAR: Katılımcıların%18.3'ü elbiseyi mavi-siyah, %40.4'ü beyaz-altın, %5.4'ü mavi-kahverengi, %20.8'i değişken ve %15.0'i farklı bir renk olarak tanımladı. Elbisenin renk algısı için gruplar arasında cinsiyet, el tercihi, ayak tercihi, kulak tercihi, göz tercihi, el parmaklarını birbirine geçirme, el çırpma, bacak bacak üstüne atma, kulak memesi yapışıklığı ve çiğneme tarafı bakımından anlamlı fark bulunmamıştır. Gruplar arasında kol katlama ve dil kıvırma becerileri bakımından anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kol katlama ve göz tercihi arasında da anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Değişken grupta başlangıçta mavi-kahverengi, mavi-siyah, beyaz-altın veya farklı bir renkten, mavi-kahverengi, mavi-siyah, beyaz-altın veya başka renklere bir geçiş olduğu bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Elbisenin renk algısı ile lateralite arasında kısıtlı bilgi bulunduğu için bu çalışma gerçekleştirilmiş olup bu iki konu arasında anlamlı bir ilişki ilk kez bu çalışmada rapor edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Kol kavuşturma, el tercihi, lateralite, elbise, dil kıvırma.

Ozlem Ergul Erkec, Nese Colcimen, Sıddık Keskin. Relationships between color perception of the dress and functional, postural lateral preferences, some morphogenetic traits and chewing side preference. Van Med J. 2017; 24(4): 333-339

Corresponding Author: Ozlem Ergul Erkec, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale