E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Toxicity Due to High Dose Methotrexate In A Patient With Rheumatoid Arthritis: Case Report [Van Med J]
Van Med J. 2017; 24(4): 378-381 | DOI: 10.5505/vtd.2017.08860

Toxicity Due to High Dose Methotrexate In A Patient With Rheumatoid Arthritis: Case Report

Ali Doğan1, Ömer Ekinci1, İsmet Kızılkaya2, Ergin Turgut2, Mehmet Maruf Kayran2, Cengiz Demir1
1Yuzuncu Yil University Faculty Of Medicine Department Of Hematology, Van, Turkey
2Yuzuncu Yil University Faculty Of Medicine Department Of Internal Medicine, Van, Turkey

Rheumatoid arthritis (RA) is a systemic inflammatory disease whose etiology is not fully known and is characterised by destruction of synovial membrane which is caused by inflammation in the joints and synovial cell proliferation. Methotrexate (MTX) is one of disease-modifying antirheumatic drugs (DMARDs) that is used at low doses and at weekly intervals in the treatment of rheumatoid arthritis. At high doses of MTX, toxicity such as bone marrow suppression, mucositis, liver and kidney dysfunction may occur. Pancytopenia and mucositis caused by methotrexate overdose can be treated with calcium folinate and filgrastim. In our case report, we presented a patient who accidentally took 15 mg/day MTX when was being treated with weekly based low-dose 15 mg/week MTX, as a result developed serious side effects such as pancytopenia and mucositis. Especially for medications that require careful handling, appropriate training and detailed information should be given to patients and their relatives and patients should be frequently monitored.

Keywords: Methotrexate, Toxicity, Pancytopenia, Mucositis

Romatoid Artritli Bir Hastada Metotreksat Yüksek Doz Kullanımına Bağlı Toksisite: Olgu Sunumu

Ali Doğan1, Ömer Ekinci1, İsmet Kızılkaya2, Ergin Turgut2, Mehmet Maruf Kayran2, Cengiz Demir1
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı, Van, Türkiye
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Van, Türkiye

Romatoid artrit (RA) etiyolojisi tam olarak bilinmeyen, eklemlerde sinoviyal hücre çoğalması ve inflamasyona bağlı eklem harabiyeti ile karakterize sistemik inflamatuar bir hastalıktır. Metotreksat (MTX) romatoid artrit tedavisinde düşük dozlarda ve haftalık periyotlarla kullanılan hastalık modifiye edici bir anti-romatizmal ajandır (DMARD). Yüksek dozlarda MTX kullanımına bağlı toksisite tablosu olarak kemik iliği süpresyonu, mukozit, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu gibi ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. MTX’in toksik etkisi ile meydana gelen pansitopeni ve mukozit tablosu filgrastim ve kalsiyum folinat tedavisi ile düzeltilebilir. Düşük doz olarak haftalık 15 mg MTX kullanması gerekirken, yanlışlıkla günlük olarak 15 mg kullanmaya bağlı pansitopeni ile mukozit tablosu gelişen olgumuzu sunduk. Özellikle dikkatli kullanım gerektiren ilaçlar için hasta ve hasta yakınlarına uygun eğitim verilmesi ve hastaların sık aralıklı takibe alınması gerektiğine inanıyoruz.

Anahtar Kelimeler: Metotreksat, Toksisite, Pansitopeni, Mukozit

Ali Doğan, Ömer Ekinci, İsmet Kızılkaya, Ergin Turgut, Mehmet Maruf Kayran, Cengiz Demir. Toxicity Due to High Dose Methotrexate In A Patient With Rheumatoid Arthritis: Case Report. Van Med J. 2017; 24(4): 378-381

Corresponding Author: Ömer Ekinci, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale