E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
Galeazzi Fracture at the Driver: Case Report [Van Med J]
Van Med J. 2017; 24(2): 122-124 | DOI: 10.5505/vtd.2017.40427

Galeazzi Fracture at the Driver: Case Report

Mehmet Sunay Yavuz, Serkan Öztürk, Ufuk Akın, Faruk Aydın, Gonca Tatar, Muhammed Alp Özdemir
Department of Forensic Medicine, Manisa Celal Bayar University, Manisa,Turkey

Galeazzi fracture is described as fracture pattern, which includes radius shaft fractures with distal radioulnar joint dislocation. The most common etiologies of Galeazzi fracture in literature are fall from the high distance, traffic accidents, and job accidents. On the other hand, Galeazzi fracture, which is formed as a result of a traffic accident, such as in our case, is rarely encountered in the literature. We believe that alongside the security belt and steering wheel mark which identifies the driver, Galeazzi fracture also might be beneficial in the identification of the driver in forensics evaluations.

Keywords: galeazzi fracture, traffic accident, car driver.

Sürücüde Meydana Gelen Galeazzi Kırığı Olgusu

Mehmet Sunay Yavuz, Serkan Öztürk, Ufuk Akın, Faruk Aydın, Gonca Tatar, Muhammed Alp Özdemir
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı, Manisa

Galeazzi kırığı, distal radius şaft kırığı ile birlikte distal radiyoulnar eklem çıkığını içeren kırık paterni olarak tanımlanmaktadır. Literatürde Galeazzi kırığının etyolojisinde en sık yüksekten düşmeler, trafik kazaları ve iş kazaları yer almaktadır. Her ne kadar etyolojide trafik kazaları en sık sebepler arasında yer alsa da, olgumuzdaki gibi trafik kazası sonucu sürücüde oluşmuş Galeazzi kırığı olgularına literatürde nadir olarak rastlanmaktadır. Sürücünün kim olduğunu gösteren emniyet kemeri, direksiyon izi gibi lezyonların yanında, Galeazzi kırığının da sürücünün kim olduğunun tespitinde adli tıbbi değerlendirmede yarar sağlayacağını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: galeazzi kırığı, trafik kazası, araç sürücüsü.

Mehmet Sunay Yavuz, Serkan Öztürk, Ufuk Akın, Faruk Aydın, Gonca Tatar, Muhammed Alp Özdemir. Galeazzi Fracture at the Driver: Case Report. Van Med J. 2017; 24(2): 122-124

Corresponding Author: Mehmet Sunay Yavuz, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale