E-ISSN: 2587-0351 | ISSN: 1300-2694
A Study on Determining Reproductive Health of The Forlift Operators [Van Med J]
Van Med J. 2018; 25(2): 120-123 | DOI: 10.5505/vtd.2018.58661

A Study on Determining Reproductive Health of The Forlift Operators

Savaş Kanbur1, Ali Kemal Eyüboğlu2, Tolga Özkan3
1İstanbul Gedik University, Faculty Of Health Sciences, Department Of Occupational Health And Safety, Istanbul
2Maltepe University, Vocational School Of Higher Education, Department Of Occupational Health And Safety, Istanbul
3Istanbul Gedik University, Institute Of Social Sciences, Department Of Occupational Health And Safety, Istanbul

INTRODUCTION: Forklift operators using forklift trucks used in heavy lifting and logistics are subject to some physical risk factors such as vibration and temperature. Vibration and temperature caused by the forklift motor have been determined in this study in which the temperature is increased in the scrotal region and the circulation in the scrotal region is affected at the macro and micro level, causing the operator to affect the sperm production and movement functions in the negative direction.
METHODS: The ethical permission required to conduct this scientific inquiry was taken from the Ethics Committee of Istanbul Gedik University. In this study, a total of 140 forklift operators working in different sectors and married in marital status and 140 employees working on the same terms but not forklift operators were evaluated using the SPSS 21.0 package program with chi square independence method
RESULTS: When the demographic characteristics of the workers with and without 280 forklift operators in the same number are examined, most of the employees are in the age range of 35-45 years, 60-79 kg in weight, 170-179 cm in length, 25-29,9 kg / But no alcohol, education levels were mostly at primary school level, and hearing loss was not the majority, but forklift operators were mostly working accidents.
DISCUSSION AND CONCLUSION: According to the questionnaires and statistical studies, the reproductive health problems of the forklift operators were found to be high (p <0,05) depending on working conditions and demographic characteristics.

Keywords: Forklift, Forklift operator, Reproductive health, Occupational health and safety, Occupational diseases

Forklift Operatörü Olarak Çalışanların Üreme Sağlığı Durumlarının Tespiti Hakkında Bir Araştırma

Savaş Kanbur1, Ali Kemal Eyüboğlu2, Tolga Özkan3
1İstanbul Gedik Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İş Sağlığı Ve Güvenliği Bölümü, İstanbul
2Maltepe Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, İş Sağlığı Ve Güvenliği Bölümü, İstanbul
3İstanbul Gedik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İş Sağlığı Ve Güvenliği Anabilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Ağır yük kaldırma ve lojistik işlerinde kullanılan forklift iş makinasını kullanan forklift operatörleri, titreşim ve sıcaklık gibi bazı fiziksel risk etmenlerine maruz kalabilmektedirler. Forklift motorundan kaynaklanan titreşim ve sıcaklık skrotal bölgede ısı artışına ve skrotal bölgedeki dolaşımın makro ve mikro düzeyde etkilenmesine sebep olarak operatörün sperm yapım ve hareket fonksiyonlarının olumsuz yönde etkilenmesine sebep olabildiği yapılan bu çalışma neticesinde saptanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bilimsel bu araştırmayı yapmak için gerekli etik izin,İstanbul Gedik Üniversitesi Etik Kurulu’ndan alınmıştır. Bu çalışmada, farklı sektörlerde çalışan ve medeni halleri evli olan toplam 140 forklift operatörü ve onlarla aynı şartlarda çalışan fakat forklift operatörü olmayan 140 çalışana yapılan anketler ki-kare bağımsızlık yöntemiyle SPSS 21.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Yapılan araştırmada aynı sayıda toplam 280 forklift operatörü olan ve olmayan çalışanın demografik özelliklerine bakıldığında çalışanların çoğu 35-45 yaş aralığında, 60-79 kg ağırlığında, 170-179 cm boyunda, 25-29,9 kg/m2 birim kütle indeks aralığında, çoğunlukla sigara kullanan fakat alkol kullanmayan, eğitim düzeylerinin çoğunlukla ilkokul seviyesinde olduğu, işitme kayıplarının büyük çoğunlukla olmadığı fakat forklift operatörlerinin olmayanlara göre çoğunlukla iş kazası yaşadığı yapılan anketler ve istatistiksel analizler neticesinde tespit edilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yapılan anketler ve istatistiksel çalışmalar neticesinde çalışma koşulları ve demografik özelliklerine bağlı olarak forklift operatörlerinin üreme sağlığı problemlerinin yüksek olduğu (p<0,05) düzeyinde anlamlı bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Forklift, Forklift operatörü, Üreme sağlığı, İş sağlığı ve güvenliği, Meslek hastalıkları

Savaş Kanbur, Ali Kemal Eyüboğlu, Tolga Özkan. A Study on Determining Reproductive Health of The Forlift Operators. Van Med J. 2018; 25(2): 120-123

Corresponding Author: Ali Kemal Eyüboğlu, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale